تفاوت یا فرق الکترونیک با الکتروتکنیک چیست؟
در این مطلب میخواهیم به تفاوت یا فرق الکترونیک با الکتروتکنیک بپردازیم، حتما میدانید که رشته برق شاخههای زیادی دارد که برخی از آنها پرطرفدارتر است. الکترونیک و الکتروتکنیک دو شاخه محبوب از رشته برق هستند و بسیاری از داوطلبان این دو را برای تحصیل و یادگیری انتخاب میکنند.
با وجود اینکه نام این دو رشته به هم شبیه هستند؛ اما کارکرد هر یک متفاوت است. اگر قصد دارید با تفاوت الکترونیک و الکتروتکنیک و ویژگیهای هر یک بیشتر آشنا شوید، این مقاله راست کار شما است!
Table of Contents
Toggleخلاصه: فرق الکترونیک با الکتروتکنیک
قبل از اینکه به تعریف هر یک از رشتههای الکترونیک و الکتروتکنیک بپردازیم برای اینکه در همین ابتدای کار جوابتان را گرفته باشید، میتوانید تفاوت الکترونیک با الکتروتکنیک را در زیر بخوانید:
الکترونیک شاخهای از رشته برق است که بیشتر حول محور مدارات و بردهای الکترونیکی با ولتاژ کم [زیر 24 ولت] فعالیت میکند و با موضوعاتی همچون اینکه مقاومت چیست یا آی سی و دیود و ولتاژ و جریان چیست و همچنین نحوه کارکرد آنها درگیر است؛ بنابراین شناخت قطعات الکترونیکی روی برد و ریزهکاریها برای ساخت بردهای الکترونیکی که در لوازم بسیاری استفاده میشود ضروری است.
اما الکتروتکنیک به نوعی به موضوعات مدارات با ولتاژ بالا میپردازد و با تابلو برقهای صنعتی، کنتاکتور، کابلها و غیره سروکار دارد، همچنین برق سه فاز نیز از جمله موضوعاتی است که در الکتروتکنیک به آن پرداخته میشود.
الکترونیک چیست؟
واژه الکترونیک برگرفته از واژه الکترون است و الکترون نیز همان ذرات بسیار ریزی هستند که به دور هسته اتم میگردند. الکترونیک علمی است که قابلیت انتقال الکترونها را در مکان و مواد مختلف بررسی میکند.
به طور کلی میتوان دانش الکترونیک را به صورت علم حرکت الکترونها توضیح داد. در واقع مطالعات الکترونیک در زمینه جریان و کنترل الکترونها در ماده و خلا است که برای این کار از دستگاههای مختلف استفاده میشود. این دستگاهها از نوع فعال تقویت و یکسوسازی هستند.
الکترونیک از انواع وسایل الکتریکی استفاده میکند که فعالیت آنها با استفاده از ذرات باردار الکتریکی و کنترل جریان الکترونها در ابزارهایی از جمله لامپ خلا و نیمه هادی امکان پذیر است.
این دانش به عنوان یکی از شاخههای علم فیزیک و مهندسی برق در بسیاری از حوزههای کاری و علمی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه به کاربردهای الکترونیک اشاره خواهیم کرد.
بررسی کاربردهای الکترونیک
گستره کاربرد دانش الکترونیک بسیار پهناور است و به چند موردی که میتوانیم در این قسمت به آن اشاره کنیم محدود نمیشود.
در واقع این دانش در بیشتر حوزههای شغلی و ابزارهایی که با علم فیزیک و برق در ارتباطاند، حضور فعال دارد. اگر چشمان خود را به اطراف بگردانید، بسیاری از موارد استفاده این دانش را مشاهده خواهید کرد. در ادامه به چند مورد از این کاربردها اشاره خواهیم کرد.
- تولید دزدگیرهای هوشمند
- تولید دوربینهای مدار بسته
- ساخت سیستم حضور و غیاب
- ساخت ابزارها و دستگاههای پزشکی
- طراحی و ساخت سیستمهای هشدار و اطفای حریق
- طراحی و تولید مانیتورینگهای صنعتی
- تولید سیستمهای هوشمند در خودروها
- تولید سیستمهای مورد استفاده در وسایل حمل و نقل و ناوبری
- ساخت ابزار و وسایلی از جمله کامپیوتر، لپ تاپ، تلفن همراه و تلفن خانگی
- ساخت ابزارهای صوتی و تصویری همچون تلویزیون و سینما خانگی
- طراحی مدارهای الکترونیکی آنالوگ و به کار گیری آنها در کنار سایر تجهیزات قدرتی
- طراحی کنترل کنندههای هوشمند و تولید آنها با کمک گرفتن از میکروکنترلرهای صنعتی
- ساخت انواع کنترل کنندههای صنعتی از جمله PLCها
- تولید سیستمهای هوشمند ارتینگ
- طراحی و ساخت هر نوع سیستمهای هوشمند سازی و اتوماسیون صنعتی
الکتروتکنیک چیست؟
یکی دیگر از شاخههای پرطرفدار از رشته ریاضی و فیزیک، الکتروتکنیک یا همان برق صنعتی است که در مدارس فنی و حرفهای آموزش داده میشود.
در این رشته مواردی که مورد بررسی قرار میگیرند شامل مدارهایی با قدرت و ولتاژ بالا میشود. این بررسی با به کارگیری چندین قطعه از جمله تابلوهای صنعتی، موتورهای الکتریکی و کابلها صورت میگیرد.
متخصصان رشته الکتروتکنیک با کسب دانش و مهارت کافی قادر خواهند بود که در تولید انواع شبکههای الکتریکی، تأسیسات الکتریکی، بازسازی و راه اندازی مدارها، تعمیر و حفظ انواع ماشینهای صنعتی مشارکت داشته باشند. همچنین آنها میتوانند به عنوان سرپرستی در کارگاههایی ویژه مشغول به فعالیت شوند.
کاربردهای الکتروتکنیک
کاربردهای علم الکتروتکنیک نیز بسیار زیاد است و در حوزههای کاری مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل بازار کار بسیار خوبی دارد و به بسیاری از دانش آموزان توصیه میشود در صورت علاقهمندی به رشته ریاضی و فیزیک، شاخه الکتروتکنیک را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنند.
به طور کلی کاربردهای بسیار این دانش نشان میدهد که از چه اهمیت بالایی برخوردار است.
- تعمیر و بازسازی بسیاری از لوازم الکتریکی گوناگون
- بازسازی و راه اندازی انواع مختلف ماشین آلات صنعتی
- تعمیر و بررسی بسیاری از ماشینهای الکتریکی
- تعمیر و راه اندازی انواع تابلوهای برق با ویژگیهای مختلف
- قابل استفاده در حوزه نقشه کشی مدارهای الکتریکی
- انجام فرایند سیم کشی در ساختمانهای تجاری، صنعتی و مسکونی
تفاوت الکترونیک با الکتروتکنیک چیست؟
همانطور که در آغاز این مقاله نیز اشاره کردیم، الکترونیک و الکتروتکنیک دو شاخه جداگانه از رشته برق هستند.
با وجود اینکه در نام و برخی از دروسی که در این دو رشته تدریس میشوند شباهت وجود دارد اما نمیتوان آن دو را یکی دانست.
تفاوتهایی که میان این دو دانش وجود دارد مربوط به تمام سطوح دشواری یادگیر، بازار کار، درآمد، نوع فعالیت و… میشود.
در جدول زیر میتوانید تفاوت الکترونیک با الکتروتکنیک را به صورت خلاصه مشاهده کنید:
رشته الکترونیک | رشته الکتروتکنیک |
ظرافت بیشتری دارد | ظرافت کمتری دارد |
به بررسی مدارات با ولتاژ پایین میپردازد | به بررسی مدارات با ولتاژ بالا میپردازد |
با مقاومت و دیود و آیسی و خازن و غیره سروکار دارد | با تابلو برق و کابل و برق سه فاز سروکار دارد |
شامل فعالیتهایی مثل تابلوسازی برق، برقکاری ساختمان و نقشه کشی برق | شامل فعالیتهایی همچون ساخت تابلو برق فشار قوی، سیم پیچی موتورهای الکترونیکی، راهاندازی PLC |
در ادامه تفاوت الکترونیک و الکتروتکنیک را بیشتر توضیح میدهیم:
1- تفاوت بازار کار الکترونیک و الکتروتکنیک
بازار کار برای هر دو رشته بسیار مناسب و خوب است؛ البته این موضوع به مهارت و دانش فرد بستگی دارد.
مهندسین رشته الکترونیک میتوانند با انتخاب گرایشهای مختلف به استخدام دولت در بیایند و در نیروگاهها، صنایع نظامی و دفاعی و… مشغول به کار شوند.
همچنین برای آنها مشاغل بسیاری در شرکتهای خصوصی از جمله تولید موبایل، قطعات الکتریکی و… وجود دارد. این افراد میتوانند قطعات و دستگاههایی که مورد نیاز کشور است را تولید کند و به درآمد بیشتری برسد.
برای مهندسین رشته الکتروتکنیک نیز هم مشاغل دولتی و هم خصوصی وجود دارد؛ البته این موقعیتهای کاری را میتوان در تمام صنایع مشاهده کرد که بیشتر مشاغل دولتی در بخش وزارت نیرو و پالایشگاهها قرار دارند. در این رشته یافتن شغل در صورتی که مهارت بالایی داشته باشید، آسان خواهد بود.
2- فرق درآمد رشتههای الکترونیک و الکتروتکنیک
متخصصین این دو رشته تقریبا به یک میزان درآمد دارند و تفاوت چندانی میان آنها از نظر درآمد نیست. البته این موضوع در صورتی درست است که هر دو را در یک موقعیت شغلی تقریبا یکسان مقایسه کنیم.
در غیر این صورت ممکن است برخی از مهندسین کسب و کار خود را راه اندازی کرده باشند که طبیعتا درآمد بیشتری از مهندسینی که به استخدام سازمانها درآمدهاند داشته باشند.
البته میزان مهارت و مدرک تحصیلی نیز بر درآمد متخصصین الکترونیک و الکتروتکنیک موثر است.
3- فرق در کاربرد رشته الکترونیک با الکتروتکنیک
تفاوت الکترونیک با الکتروتکنیک در کاربرد بسیار بیشتر است. معمولا کاربرد دانش الکترونیک به حوزه رادیو و تلویزیون، الکترونیک صنعتی، مخابرات مربوط میشود و به جزئیات بیشتر توجه دارد.
رشته الکتروتکنیک بیشتر در زمینههای برق صنعتی، تاسیسات الکتریکی و الکترومکانیک کاربرد دارد.
4- تفاوت در زمینه پیشرفت این دو رشته
تحصیل در هر دو رشته بهتر است از شاخه فنی و حرفهای آغاز شود. بدین ترتیب شما باید برای ورود به پایه دهم، رشته الکترونیک یا الکتروتکنیک را انتخاب کنید.
پس از دریافت دیپلم میتوان در کنکور فنی و حرفهای شرکت کرد و وارد دانشگاه شد. البته ورود به بازار کار پس از دریافت دیپلم امکان پذیر است؛ اما نباید به آن به عنوان پایان کار نگاه کرد.
دریافت تمام مدارک تحصیلی تا دکترا برای هر دو رشته امکان پذیر است و در تقویت رزومه کاری تاثیر بسیاری دارد.
مسیر ورود به دنیای الکترونیک و الکتروتکنیک
هر علمی نیاز به آموختن دارد و برای اینکه متخصص این رشتهها شوید میتوانید از مسیرهای گوناگونی این تخصص را بیاموزید، طبیعتا اگر دانش آموز یا دانشجو هستید، مسیر دانشگاه و مطالعات آکادمیک یک راه آن است، اما مسیر دیگر استفاده از دورههای آموزش الکترونیک است.
یکی از این دورهها که در ایران نیز بسیار شناخته شده و تاکنون دانشجویان بسیاری از مسیر این دوره وارد بازار کار حرفهای با درآمدهای بالا شدهاند، دوره آموزش جامع الکترونیک جزیره سخت افزار است که شما در آن 0 تا 100 الکترونیک را حتی اگر هیچ چیز بلد نباشید را میآموزید. [برای مشاهده سرفصلها و قیمت دوره آموزش الکترونیک، وارد این صفحه آن شوید.]
الکترونیک یا الکتروتکنیک؛ کدام بهتر است؟
ما در این مقاله به معرفی دو رشته پر طرفدار برق و همچنین تفاوت الکترونیک و الکتروتکنیک پرداختیم که بسیاری از داوطلبان ممکن است تفاوت میان آن را ندارند و هنگام انتخاب رشته دچار سردرگمی شوند.
اما شاید سوال کنید کدام رشته بهتر است؟ در واقع بهتر بودن یک صفت توصیفی است که به علاقه و سلیقه شما باز میگردد، هر دوی این رشتهها در دنیای امروز کاربرد فراوان دارند و دنیا یک روز بدون این دو نمیتواند ادامه یابد!
در این مقاله هر یک از این دو علم به طور کامل معرفی شدند و به کاربردهای آنها نیز به طور مجزا پرداخته شد. در قسمت پایانی تفاوت این دو رشته را دیدگاههای مختلف بررسی کردیم. همانطور که گفته شد درآمد و امکان ادامه تحصیل در هر دو رشته تقریبا به یک اندازه است و تفاوت چندانی میان آنها دیده نمیشود.
البته مهارت و مدرک تحصیلی باعث تفاوت درآمد افراد میگردد. بازار کار هر دو رشته نیز خوب است؛ اما عناوین شغلی آنها تفاوت دارد.
آنچه در این صفحه میخوانید:
- https://jaziresakhtafzar ir/electronics-vs-electrotechnics/
- https://jaziresakhtafzar ir/electronics-vs-electrotechnics/#:~:text=تفاوت الکترونیک با الکتروتکنیک در الکتریکی و الکترومکانیک کاربرد دارد
- تفاوت رشاه الکترونیک با الکتروتکنیک
دیدگاهتان را بنویسید