ماینر چیست؟
ما میخواهیم در این مطلب به طور کامل به شما بگوییم دستگاه ماینر چیست و چه کار میکند، اصلا کار این دستگاه چیست که اینقدر همه درباره آن حرف میزنند. در واقع ماینر یک نوع کامپیوتر است، کامپیوتر چه کار میکند؟ محاسبه! بله ماینرها هم دستگاههای محاسباتی هستند که در زمینه ارزهای دیجیتال یا رمزنگاری شده کار میکنند، حالا یعنی چه که محاسبه میکنند؟ در واقع این دستگاهها مشغول حل مسائل ریاضی پیچیده و البته تایید تراکنشها در شبکه بلاکچین هستند. با جزیره سخت افزار همراه باشید، چون نکات فنی خوبی برایتان آماده کردیم.
فهرست مطالب
دستگاه ماینر چیست و چه کار میکند؟
احتمالا ماجرا هنوز برای شما جا نیافتاده باشد! طبیعی است، شناخت دستگاهی که کارهای پیچیده میکند شاید یک مقدار نیاز به مطالعه بیشتر داشته باشد.
فرض کنید به شما بگویند از بین 20 میلیون نفر به کسی که زودتر به یک عدد 20 رقمی! [که این رقم از پیش تعیین شده است] دست پیدا کند و آنرا درست بگوید، یک بوگاتی خواهیم داد! جذاب است نه؟
چقدر زمان نیاز است تا شما همه اعداد را تست کنید و در نهایت به آن کد دست یابید؟ خیلی سخت است، اما همین سخت را یک دستگاه ماینر به راحتی که نه ولی به خوبی و سریع انجام میدهد، قطعا سریعتر از یک انسان.
امروزه سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتالی یکی از مهمترین روشها برای کسب درآمد است که میتوان با خرید و فروش ارزها و یا استفاده از دستگاههایی به نام ماینر به این درآمد دست پیدا کرد.
پس ماینر چیست؟ ماینرها دستگاههایی هستند که عملیات ماینینگ یا همان استخراج رمز ارز را انجام میدهند. از این رو استفاده از دستگاه ماینر بیشتر شده است. با افزایش استفاده، نیاز به تعمیر دستگاه ماینر نیز افزایش پیدا کرده است که درآمد خوبی هم دارد، پس اگر تمایل به یادگیری آموزش تعمیر ماینر دارید، دوره تخصصی جزیره سخت افزار برای این کار عالی است.
متوجه شدید ماینر یعنی چی یا نه؟
اگر با شبکه بلاکچین آشنایی داشته باشید حتما میدانید که در این شبکه تراکنشهایی صورت میگیرد، این تراکنشها به صورت گروهی در بلوکهایی ذخیره میشوند؛ اما برای تایید و اعتبار دادن به این تراکنشها چه فرآیندی باید صورت گیرد؟
ابتدا بلوکها باید به صورت قابل قبول و صحیحی تولید شوند تا بعد بتوان آنها را تایید کرد، تولید این بلوکها وظیفه ماینر است.
کار ماینر چیست؟
ماینر دستگاهی است که قدرت پردازش بالایی دارد، مثل همان 20 میلیون نفر و کد 20 رقمی که مثال آن را زدم، به دلیل همین قدرت پردازش، میتواند معادلات سخت و بسیار پیچیده ریاضی را حل کند. این معادلات خیلی اتفاقی انتخاب شده و به ماینر ارائه میشود.
ماینری برنده است که نخستین ماینری باشد که مساله را حل میکند، وقتی حل کرد چه اتفاقی خواهد افتاد؟
یک بلوک جدید به زنجیره بلوکها اضافه میکند و البته این کار سخت بدون اجرت باقی نمیماند، چون در ازای این کار پاداشی دریافت میکند.
پاداشی که ماینر میگیرد به چه شکل است؟
معمولا این هدیه واحدی از واحدهای همان ارز رمزنگاری شدهای است که ماینر توانسته یک بلوک از آن را استخراج کند.
مثلا اگر ماینر، مساله بیت کوین را حل کند و یک بلوک به بلوکهای آن اضافه کند، پاداشی که میگیرد، مقداری از همان ارز یعنی بیت کوین است.
معنی ماینر چیست؟
شاید باید ابتدای مطلب اینرا میگفتیم که معنی ماینر، استخراج کننده است، اما اشکالی ندارد، چون ماهی را هر وقت از آب بگیرید تازه است!
در زبان انگلیسی ماینر به معدنچیانی گفته میشود که به استخراج چیزی مشغول هستند، مثلا ماینر طلا، ماینر سنگهای زینتی، ماینر مواد آلی و غیره.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه ماینر کدام است؟
- کنترل برد همان قلب سیستم است که ارتباط بین هشبردها و همچنین داد و ستد دیتا را انجام میدهد. اگر میخواهید در این باره بیشتر بدانید مقاله کنترل برد چیست را حتما بخوانید.
- پاور یا منبع تغذیه ولتاژ ورودی دستگاه را تامین میکند که خود به دو دسته هوشمند و غیر هوشمند تقسیم میشود. [برای اینکه بدانید پاور ماینر چیست این مقاله را بخوانید.]
- هشبردها که چیپ یا همان اسیکها روی آن قرار گرفتهاند و وظیفه اصلی ماینینگ بر عهده آنهاست. بسته به نوع دستگاه، تعدادشان متفاوت است. (حتما برای اینکه بدانید هشبرد چیست این مقاله را بخوانید.)
حالا بیایید ببینیم ماینر چگونه کار میکند؟
به طور کلی اگر بخواهیم بگوییم ماینر چیست و چگونه کار میکند باید بدانیم که یک ماینر باید 4 مرحله کلی را طی کرده تا به نتیجه برسد؛ این 4 مرحله عبارتند از:
- دریافت تراکنش
- تشکیل بلوک
- حله مساله
- تایید بلوک
عجله نکنید، چون تک به تک موارد بالا را توضیح خواهم داد، پس برویم به سراغ مرحله اول یعنی «دریافت تراکنش»
دریافت تراکنش ماینر چیست؟
همانطور که گفتیم ماینر ابتدا باید تراکنشی دریافت کنید، منظور از دریافت تراکنش این است که در شبکه بلاکچین، لیستی از تراکنشهای جدید همواره در حال ایجاد شدن است که ماینر باید این تراکنشها را دریافت کند، تراکنشها را چه کسی ایجاد کرده؟ کاربران شبکه.
این تراکنشها که توسط کاربران شبکه ایجاد شدهاند، در انتظار تایید هستند تا به بلاکهای قبلی اضافه شوند.
تشکل بلوک توسط ماینر چیست؟
فرض کنید تراکنشهای مختلف مثل دستههایی از گندم است، یک ماینر باید تعدادی از این تراکنشها را انتخاب کرده و در قالب یک بلوک جدید گروه بندی کند، مثل همان گندم که کشاورز چند دسته از گندمها را با هم یکی کرده و آنها را بسته بندی میکند.
همچنین، ماینر برای اضافه کردن بلوک جدید به زنجیره بلاکها، برچسب زمانی (timestamp)، دادهای که نشان میدهد زمان ایجاد بلوک است، و همچنین یک عدد بیتی به نام “nonce” را نیز به بلوک اضافه میکند.
حل مسئله توسط ماینر یعنی چه؟
مسائل در شبکه بلاکچین اتفاقی انتخاب میشوند و ماینر باید برای ایجاد بلوکی که در بالا گفتیم مساله اتفاقی را حل کند.
مساله چیست؟ آیا یک سوال تاریخی است یا صحبت از منطق و فلسفه است؟ خیر، صحبت از اعداد و ریاضیات است و کار ماینر این است که این مساله ریاضی را حل کند. مسالهای که اتفاقا خیلی پیچیده است و ماینر باید قدرت پردازش بسیار بالایی داشته باشد.
نکته مهم سرعت ماینر نیز است، چون مثل یک رقابت ورزشی دو میدانی است و کسی که اول به خط پایان برسد برنده ماجرا است نه همه شرکتکنندگان. بنابراین ماینری برنده است که زودتر از سایر ماینرها بتواند مساله را حل کند.
ماینرها با تلاش و بررسیهای متعدد، مقداری را برای nonce پیدا میکنند که وقتی با بقیه دادهها در بلوک ترکیب میشود، خروجی آن به شکلی خاص شود (مثلاً با تولید یک عدد با تعدادی صفر در ابتدای خروجی). این فرایند به عنوان “استخراج” (Mining) شناخته میشود.
کار ماینر و تایید بلوک (مرحله آخر)
در آخر موضوع تایید بلوک میماند. ماینر پس از یافتن مقدار مناسب برای nonce و حل مسئله، ماینر بلوک را با اطلاعات و تراکنشهای موردنظر پر میکند و سپس آن را به بلاکچین اضافه میکند. در این مرحله، سایر ماینرها و اعضای شبکه باید بلوک را تأیید کنند و به ترتیب به زنجیره بلاکها اضافه شود.
چند نوع ماینر داریم؟
ماینرها انواع مختلفی دارند که بیشتر به تناسب سخت افزاری که دارند دسته بندی میشوند البته میتوان آنها براساس روش استخراج هم دسته بندی کرد.
ما در اینجا نمیتوانیم همه ماینرها را نام ببریم ولی به طور کلی یک دسته بندی براساس ترتیب زیر از آنها ارائه کردیم که میتوانید بخوانید:
- سی پی یو ماینرها (CPU Miners): به فارسی یعنی ماینرهای استگاه کاری، در واقع این ماینرها به وسیله همان CPU کامپیوترها برای استخراج فعالیت میکرد، اما چون همیشه مسائل ساده نیست و سختی شبکه بلاکچین بالا رفت، دیگر این ماینرها جوابگوی کار نبود. سرعت کم، پیچیدگی محاسبات و مسائلی از این قبیل منجر به این شد که تقریبا این ماینرها دیگر کارایی نداشته باشد. [کار کردن با این ماینرها دیگر به صرفه نیست.]
- جی پی یو ماینرها (GPU Miners): این هم به فارسی یعنی ماینرهای کارت گرافیکی که بعد از سی پی یو ماینرها رواج پیدا کرد، این ماینرها توان پردازشی بالاتری داشتند و به همین دلیل از سی پی یو ماینرها کارآمدتر بودند، الان هم از این روش استفاده میشود و سیستمهایی که کارت گرافیکی قوی و خوبی دارند میتوانند در این زمینه فعالیت کنند با این حال این ماینرها نیز خیلی رواج ندارد.
- اسیک ماینرها (ASIC): این ماینرها که به آنها Application-Specific Integrated Circuit Miners گفته میشود زمانی باب شد که بحث استخراج خیلی جدیتر پیگیری شد. در واقع وقتی شبکه بلاکچین گسترش یافت و به مراتب محاسبات ریاضی پیچیدهتر شد، این ماینرها وارد بازار شدند. راحتتر بگوییم این ها طراحی شد تا به صورت اختصاصی فقط روی ماینینگ تمرکز کنند و برای همین ساخته شد. قدرت پردازش بسیار بالایی دارند ولی فقط برای یک الگوریتم خاص بهینه سازی شدهاند برای همین قادر به ماینینگ سایر الگوریتمها نیستند. ASICها، سختافزارهایی هستند که به طور اختصاصی برای استخراج یک الگوریتم خاص بهینهسازی شدهاند. این نوع ماینرها دارای قدرت پردازش بالا و کارآیی بسیار بالا هستند، اما معمولاً قادر به استخراج برای الگوریتمهای دیگر نیستند. در مطلبی که سایت investopedia درباره این ماینرها نوشته میتوانید نکات بیشتری بخوانید.
- ماینرهای FPGA: این ماینرها تلفیقی از ماینرهای GPU و ASIC است، در واقع هم انعطاف پذیری ماینرهای GPU را دارند و هم قدرت پردازش ASIC را. FPGA مخفف عبارت Field Programmable Logic Gate Array است. این ماینرها سرعت اجرای بسیار بالایی دارند که اگر بخواهیم درباره فرآیند کاری آنها در این مقاله توضیح دهیم خیلی طولانی میشود.
مزایای استفاده از ماینر چیست؟
استفاده از ماینرها قطعا دارای مزایا و معایبی است که فعلا از مزایای آن خواهیم گفت:
- ماینرها سرعت بالایی دارند
- دستگاه ماینر کارایی بالایی دارد
- امنیت دستگاه ماینر بالا است
- ماینرها پاداش میگیرند
معایب دستگاه ماینر چیست؟
همانطور که این دستگاه یا هر چیزی مزایایی دارد، معایبی هم دارد، ماینرها نیز معایبی دارند که در زیر به آنها اشاره شده است:
- هزینه انرژی بسیار بالایی دارند
- طول فعالیت زیادی ندارند [به دلیل پیچیدگی گسترش بلاکچین، محاسبات نیز سختتر شده و همین امر باعث میشود، ماینرهایی که سخت افزار به روزی ندارند از قافله عقب بمانند.
- تمرکز قدرت در شبکه بلاکچین [وقتی پیچیدگی افزایش مییابد، سخت افزارهای قویتری نیاز است که همه قادر به تهیه آنها نیستند بنابراین افراد یا شرکتهایی که سرمایههای کلان دارند میتوانند در این بازار رقابت کرده و استخراج کنند که همین امر منجر به تمرکز قدرت خواهد شد.]
- تاثیرات منفی محیط زیستی
یک دستگاه ماینر چقدر کار میکند؟
از عوامل تاثیرگذار روی عمر مفید دستگاه ماینر موارد مختلفی است که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- نوع و کیفیت سختافزار: ماینرهای با کیفیت بالا و ساختار مقاومتر، امکان برخورد با استرسهای حرارتی و سایر مشکلات را بیشتر دارند. در نتیجه، ممکن است عمر طولانیتری داشته باشند.
- سیستم خنککننده: استفاده از سیستم خنککننده مناسب و کارآمد، میزان حرارت تولیدی را کاهش میدهد و در نتیجه عمر ماینر را افزایش میدهد.
- شرایط محیطی: شرایط محیطی نیز میتواند تأثیر زیادی بر عمر ماینر داشته باشد. در محیطهای گرم و گرمتر، ماینرها ممکن است با مشکلات حرارتی بیشتری روبرو شوند و کارکرد آنها تحت تأثیر قرار بگیرد.
- نیروی الکتریکی: استفاده مداوم از ماینرها به معنی مصرف الکتریسیته بالاست. بسته به قیمت نیروی الکتریکی در منطقه شما و هزینههای مرتبط، ممکن است به صرفه نباشد که ماینرها به طور مداوم کار کنند.
جمع بندی و نتیجه از اینکه ماینر چیست
ما در این مطلب گفتیم که دستگاه ماینر چیست و یعنی چه و در ادامه نیز گفتیم که کار ماینر چیست البته این قطعا تمام ماجرا نیست و اگر بخواهیم درباره موضوعات مختلف این دستگاه صحبت کنیم، خیلی از نکات دیگر را باید بگوییم که در مقالات دیگر به این موضوع اشاره کردیم. گفتنی است اگر نیاز به تعمیرات انواع ماینر داشتید میتوانید روی مجموعه جزیره سخت افزار حساب کنید.
یی
دیدگاهتان را بنویسید