ابزارهای تعمیرات الکترونیک
آنچه در این مقاله می خوانید:
معرفی ابزارهای تعمیر برد
در این مقاله قصد داریم با معرفی ابزارهای تعمیر برد های الکترونیکی و نحوه کارکرد آن ها و همچنین نحوه تشخیص اصل و یا غیر اصل بودن آن ها به شما در تهیه بهترین نوع از این ابزارها کمک کنیم. تا با توجه به نیاز خود با کمترین هزینه بهترین ابزارها را تهیه کنید.
اگر حوصله و زمان خواندن مقاله را ندارید حتماً ویدیو را تماشا کنید.
اگر مایلید این ویدیو را در سایت یوتیوب مشاهده کنید اینجا کلیک کنید.
پرکاربرد ترین ابزارهای تعمیر برد الکترونیک و معرفی بهترین برند ها:
- لوپ:
که یکی از ابزارهای تعمیر برد است، در واقع ابزاری است که برای بزرگنمایی و دید واضح تر از قطعات روی برد مورد استفاده قرار می گیرد. ترجیحاً از لوپی استفاده کنید که با دود قلع و … کدر نشود. پیشنهاد ما استفاده از لوپ AK12 است.
- پالت:
برای نگه داری و مرتب سازی قطعات و بعضاً ابزارها از پالت استفاده می شود.
- منبع تغذیه:
یکی از مهم ترین ابزار ها در تعمیرات برد های الکترونیکی منبع تغذیه است. این ابزار انرژی الکتریکی مورد نیاز برد را تامین می کند. با استفاده از این ابزار می توانید بسته به قدرت منبع تغذیه تان، ولتاژ و جریان مورد نیاز را به برد اعمال کنید. و رفتار برد را در شرایط مختلف بسنجید.
- اوسیلوسکوپ:
بهترین و مهمترین و کارآمدترین ابزار تعمیرات برد های الکترونیکی اوسیلوسکوپ است. با استفاده از این ابزار میتوانید به راحتی فرکانس های قطعات را ردیابی و مشاهده کنید. و اگر مغایرتی با فرکانس اصلی دیدید به سادگی قطعه معیوب را پیدا کنید.
- لامپ تست:
برای تعمیر پاور ها حتما باید از یک لامپ 100 وات به منظور تخلیه ولتاژ موجود در سر خازن های بزرگ استفاده کنید. در غیر این صورت در شرایطی خازن شارژ باشد و تخلیه نشده باشد، به محض برخورد با دست و یا چیزی که رسانا باشد، منجر به انفجار میشود.
- سیم چین و دم باریک و ست پیچ گوشتی و …
برای سیم چین و دم باریک حتما از برند پروسکیت استفاده کنید.
- قلع کش و سیم قلع کش
برای پاک کردن قلع از روی برد با استفاده از هویه مورد استفاده قرار میگیرند.
- تیغ جراحی:
از تیغ جراحی برای پاک کردن چسب از روی بعضی آیسی ها و یا برد استفاده می شود.
- IC کش وکیومی:
از این ابزار برای راحت تر برداشتن آیسی از روی برد میتوان استفاده کرد.
- پروگرمر:
برای برنامه ریزی یا پروگرم کردن روی آیسی های قابل برنامه ریزی از این ابزار استفاده می کنند. پیشنهاد ما استفاده از پروگرمر RT809 است که با آن می توانید مانیتور را هم بدون نیاز به بازکردن و فقط از طریق کابل VGA پروگرم کنید.
- تینر پاش:
ظرف کوچکی است که برای استفاده راحت تر از تینر میتوانید از آن استفاده کنید.
- هیتر هویه:
هیتر هویه یکی از ابزارهای تعمیر برد بسیار پر کاربرد است، که در واقع متشکل از دو ابزار هیتر و هویه با هم است، از هیتر آن برای کار روی قطعات SMD و از هویه برای کار روی قطعات DIP استفاده می کنند. در واقع هیتر با فشار هوای داغ و هویه با برخورد مستقیم قلع را ذوب می کند. پیشنهاد ما استفاده از هیتر هویه برند QUICK700 است.
- هویه 60 وات:
حتماً دقت کنید که اگر جدای از هیتر هویه از هویه جداگانه ای استفاده میکنید هویه 60 وات باشد. چون 40 وات قلع را ذوب نمی کند و 80 وات نیز به برد آسیب میزند.
- احیاگر نوک هویه:
اگر نوک هویه به دلیل استفاده طولانی مدت و یا ضربه آسیب دیده باشد با استفاده از احیاگر نوک هویه میتوان آن را بهبود داد.
روغن لحیم:
از روغن لحیم برای بهتر شکل دادن به قلع استفاده می شود. پیشنهاد ما استفاده از روغن لحیم آلمانی LOTFETT است.
- خمیر فلکس:
با استفاده از این خمیر می توان قطعه را بسیار راحت تر روی برد بچسبانید بطوری که پایه ها به شکل بهتری روی برد بچسبند. پیشنهاد ما استفاده از خمیر فلکس امتک است. حتما دقت کنید که این خمیر باید حالتی شبیه به عسل داشته باشد. وقتی آن را به دست میزنیم چرب نیست و فقط کمی چسبنده است.
- مولتی متر:
یکی از مهم ترین ابزارهای تعمیر برد است که با دو پراب برای اندازه گیری ولتاژ DC و AC و مقاومت و خازن و دیود و … مورد استفاده قرار میگیرد. مولتی متر پیشنهادی ما، DEC 330 ، به دلیل کالیبره بودن و قابل اعتماد تر بودن از سایر مولتی متر ها است.
- سشوار صنعتی:
از این ابزار برای ذوب کردن قلع های بردهایی با تحمل دمای بالا استفاده می شود.
- خمیر قلع و توپ قلع:
از خمیر قلع برای پایه سازی روی قطعات SMD با پایه های ریز استفاده می شود و از توپ قلع برای پایه سازی روی قطعات SMD با پایه های بزرگتر استفاده می شود.
- شابلون:
ورقه ای است که در واقع یک قالب برای ریختن خمیر قلع یا توپ قلع دقیقاً روی پایه های قطعه استفاده می شود.
- فیکسچر:
ابزاری است که برای نگه داشتن قطعه زمان شابلون زدن استفاده می شود.
- چسب / رنگ PCB :
زمانی که پد یا قسمتی از متالیزه کنده شده، بعد از ترمیم از چسب PCB استفاده می شود تا از احتمال اتصالی و یا کنده شدن مجدد جلوگیری شود. بعد از ریختن رنگ PCB با استفاده از لامپ UV مخصوص آن را خشک می کنند.
حال به تعریف چند اصطلاح که ممکن است به گوشتان خورده باشد می پردازیم:
پد چیست؟ و اگر کنده شد چگونه ترمیم کنیم؟
به جای پایه های قطعات SMD پد می گویند. اگر زمانی که مشغول برداشتن قطعه از روی برد هستید پد کنده شد، باید با استفاده از سیم لاکی (که میتوانید با باز کردن یک ترانس کوچک به راحتی به این نوع سیم دسترسی داشته باشید) سیم کشی کنید.
متالیزه چیست؟ و اگر کنده شد چگونه ترمیم کنیم؟
به مسیرهای درون برد متالیزه می گویند که در واقع همان سیم کشی های مسی درون برد است. اگر متالیزه کنده شد باید مانند ترمیم پد سیم کشی کنیم.
سیلندر ارتباطی چیست؟
قسمتی از برد است که بین لایه های مختلف برد اتصال ایجاد می کند.
جهت اطلاعات بیشتر از نحوه کار با ابزارهای تعمیر برد و همچنین نحوه عیب یابی و تعمیر قطعات الکترونیکی روی لینک زیر کلیک کنید:
برای اطلاع بیشتر از نام هرکدام از ابزار ها کافیست اشاره گر ماوس را روی آن نگه دارید و یا اگر از گوشی استفاده میکنید، انگشت خود را چند ثانیه روی تصویر نگه دارید.
دیدگاهتان را بنویسید