ترانزیستور های BJT
ترانزیستور BJT چیست؟
ترانزیستور های BJT در واقع یک نوع یک کلید با سرعت بالا هستند. در مدار آنها را با حرف Q نمایش می دهند .
آنچه در این مقاله می خوانید:
معرفی ترانزیستور BJT
از سه پایه بیس(B)، کلکتور(C) و امیتر(E) تشکیل شده است که در مثال تصویر روبرو به کلکتور 300 ولت وارد می شود و به بیس فرمان اتصال C و E داده شده است. پس ارتباط برقرار می شود و 300 ولت از E خارج می شود.
با توجه به آنچه گفته شد پایه های کلکتور و امیتر مانند دو سر کلید و پایه بیس همانند شخصی است که کلید را قطع و وصل می کند. زمانی که به پایه بیس فرمان اعمال می شود میان کلکتور و امیتر اتصال برقرار می شود و هر آنچه در ورودی است به خروجی انتقال پیدا می کند.
در تصویر زیر اگر ترانزیستور نباشد. زمانی که تعداد مصرف کننده زیاد شود احتمالاً IC می سوزد.
برای تشخیص B و C و E ، حالتی که پراب قرمز یا مشکی روی یکی از پایه ها باشد و در این حال زمانی که پراب دیگر را که روی دو پایه دیگر جابجا می کنیم روی هر دو پایه عدد نشان بدهد پایه ای که پراب ثابت روی آن قرار دارد پایه Base است و پایه ای که عدد بیشتری را نشان می دهد پایه Collector و پایه ای که عدد کمتری را نشان می دهد Emmiter است. تصویر زیر مثالی برای درک بهتر این موضوع است:
انواع ترانزیستور :
ترانزیستور ها به دو دسته NPN و PNP تقسیم می شوند که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.
معرفی چند اصطلاح
PWM: هر قدر میزان 1 بودن DUTY SYCLE بیشتر باشد.
DUTY SYCLE: این درصد نشان میدهد در یک سیکل چند درصد 1 است. برای مثال در DUTY SYCLE 80 درصد، 80 درصد 1 و 20 درصد صفر است.
بین صفر تا 255 میتوان علامت گذاری کرد( یعنی 256 حالت می تواند داشته باشد)
مقایسه رله و ترانزیستور:
ممکن است برای شما هم سوال پیش بیاید که چرا به جای ترانزیستور از رله استفاده نمیکنیم ؟
ترانزیستور یک سوئیچر با سرعت بالا است ولی رله فقط یکبار قطع یا وصل انجام می دهد. به ترانزیستور می توانیم سیگنال اعمال کنیم ولی اگر به رله سیگنال اعمال کنیم صدای خیلی زیادی ایجاد می کند. و همچنین رله سرعت پایین تری نسبت به ترانزیستور دارد.
اما برعکس این موضوع امکان پذیر است و میتوان به جای رله از ترانزیستور، ترایاک، IGBT یا فت ها استفاده کرد.
استفاده از ترانزیستور در میکروفون و اسپیکر:
اگر به ترانزیستور یک سیگنال و یک ولتاژ اعمال شود میتواند با استفاده از آن ولتاژ آن سیگنال را تقویت کند. برای مثال در سیستم میکروفون و اسپیکر یک ترانزیستوری قرار دارد که سیگنال را از میکروفون دریافت می کند و با ولتاژ که به آن ترانزیستور اعمال می شود سیگنال قوی تری ( با طول موج بلند تر ) به اسپیکر ارسال می کند.
ویدئو رفتار ترانزیستورها در مدار
برای درک بهتر رفتار ترانزیستورها در مدار ویدیو زیر را مشاهده نمایید.
اگر مایلید می توانید با کلیک روی اینجا این ویدیو را در وب سایت یوتیوب مشاهده نمایید.
روش تست ترانزیستور
برای آموزش روش تست ترانزیستور و شناسایی قطعات و روش های تست آنها و روش های تعمیر بردهای الکترونیکی روی لینک زیر کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید