خازن
خازن چیست؟ و روش های تست آن
خازن قطعه ای است که ولتاژ مدار را یکدست و ثابت می کند و همچنین فرکانس را میتواند فیلتر کند. آن را با C مخفف capacitor به معنی ظرفیت نمایش می دهند. یک قطعه اکترونیکی است که در عمل مانند باتری هایی که شارژ می شوند عمل می کند. این قطعه از دو صفحه هادی تشکیل شده که در میان آن ها یک عایق قرار گرفته است که این عایق عموماً از جنس مقوا است ولی میتواند از جنس های دیگری مانند میکا، شیشه، پلاستیک و … نیز باشد.
آنچه در این مقاله می خوانید:
واحد اندازه گیری خازن
واحد اندازه گیری خازن فاراد است ولی از آنجایی که یک فاراد ظرفیت بسیار بالایی است معمولاً در مدارات از خازن هایی با ظرفیت چند میکرو فاراد ، میلی فاراد ، نانو فاراد ، پیکو فاراد استفاده می شود.
کاربرد خازن در مدار
یکی از کاربردهای خازن به عنوان تثبیت کننده ولتاژ و کاربرد دیگر آن به عنوان فیلتر فرکانسی است.
منظور از تثبیت کردن ولتاژ این است که گاهی در مدار می بینیم که ولتاژ نوسان بسیار زیادی دارد. برای رفع این مشکل با قرار دادن یک خازن به صورت موازی در مسیر این مدار میتوان یک ولتاژ ثابت داشت.
فیلتر فرکانسی
منظور از فیلتر فرکانسی این است که زمانی که شما در حال تماس با گوشی تلفن همراه خود، در یک مکان پر از نویز قرار میگیرید، همچنان تماس بدون نویز و صافی دارید. دلیل این امر خاصیت فیلتر فرکانسی خازن است.
انواع خازن چیست؟
خازن ها دو دسته متغیر و ثابت هستند
1. متغیر: برای مثال در بیسیم ها برای تغییر فرکانس استفاده می شوند.
2. ثابت: بیشترین مورد استفاده در مدار را دارند. که چند نوع مختلف دارند. به طور کلی این خازن ها به دو دسته الکترولیت و غیر الکترولیت تقسیم می شوند.
الکترولیت به معنی قطب دار و غیر الکترولیت به معنی بدون قطب است. الکترولیت یعنی خازنی که قطب مثبت و منفی آن مهم است. و غیر الکترولیت یعنی قطب خازن اهمیتی ندارد.
خازن های ثابت الکترولیت به سه دسته تقسیم می شوند:
1. بشکه ای
2. جامد طول عمر بیشتری نسبت به خازن های بشکه ای دارند.
3. تانتالیوم خازن هایی هستند که معمولا به صورت SMD در مدار قرار میگیرند ( برای دانستن اینکه قطعات SMD چه هستند اینجا کلیک کنید.)
// عکس خازن های بشکه ای جامد تانتالیوم0
خازن های ثابت غیر الکترولیت هم به سه دسته تقسیم می شوند:
1. عدسی
2. سرامیکی- پلاستیکی و …
3. SMD
روش تست خازن
1. ایرادات مشهود : برای مثال شما می بینید خازن باد کرده ولی در تست با مولتی متر سالم به نظر می آمد این خازن صد درصد معیوب است حتی اگر شما با فشار دادن روی آن بادکردگی را برطرف کنید. ( اگر نمی دانید مولتی متر چیست نگران نباشید. اینجا کلیک کنید )
2. پیدا کردن خازن های SMD خراب: زمانی که به مدار ولتاژ می دهیم معمولاً خازن های معیوب خیلی داغ میکنند. خازن خراب را جدا کرده و بیرون از مدار با روش تست دیود مولتی متر که اینجا آموزش داده شده تست میکنیم تا از خرابی یا سلامت خازن مطمئن شویم.
3. تست دیود: این روش تست تا حدودی ما را از صحت و سلامت و یا معیوب بودن خازن مطمئن می کند. همانطور که گفتیم برای تست خازن حتماً باید بیرون از مدار آن را تست کنیم. (آموزش تست دیود خازن)
4. ولتاژگیری: زمانی که مدار روشن است با ولتاژگیری از خازن ولتاژ آن را چک میکنیم زمانی که ولتاژ مدام بالا و پایین شود یعنی خازن نمیتواند ولتاژ را صاف کند.(نحوه ولتاژگیری)
5. اسیلوسکپ: بهترین روش برای تست خازن تست با اسیلوسکوپ است. (روش کار با اسیلوسکوپ و عیب یابی)
اگر نیاز به توضیحات کاملتری دارید حتماً اینجا کلیک کنید.
لینک های زیر را هم مطالعه کنید:
- مولتی متر چیست و نحوه کار با آن
- روش تست دیود خازن ها
- نحوه ولتاژ گیری با مولتی متر
- روش کار با اسیلوسکوپ و عیب یابی
- فایل آموزش کامل خازن
1 Comment
Join the discussion and tell us your opinion.
ممنون از توضیح کامل